Bildmuseet

bildmuseetBildmuseet i Umeå är en fantastisk möjlighet att göra lite av det annorlunda. Det är helt enkelt en plats för reflektion, upplevelse samt diskussion. Det finns en rad olika utställningar som kan ses på museet som rör allt ifrån:

  • Samtida internationell konst
  • Fotografi
  • Arkitektur
  • Design

Bortsett från dessa utställningar kan även annan typ av visuell kultur i kombination med konsthistoriska tillbakablickar upplevas på bildmuseet. Det som är det centrala i programmet är de politiska, existentiella och filosofiska frågorna som dyker upp. Dessa utställningar som har uppradats, brukar kompletteras ihop med föreläsningar, film, visningar och seminarier. Det finns nämligen en öppen bildverkstad och även aktiviteter som är pedagogiska som ser till att inspirera till ett eget skapande.

Något som är av intresse och som är väldigt stort för bildmuseet är att man fått ett hederspris av en jury som sitter för Euopean Museum of the year. Bildmuseet var även en av de få toppkandidaterna år 2014 som hade chansen till att vinna den svenska utmärkelsen för “Årets museum” samtidigt har bildmuseet även haft chans till att vinna Europarådets museipris.

Vem har då skapat museet?

Själva museet är en del av Umeå universitet och finns dessutom i en byggnad som är väldigt uppmärksammad i den konstnärliga campus vid Umeälvens strand. Detta är i sin tur granne med en rad olika sevärdheter i Umeå såsom: Designhögskolan, Konsthögskolan, Humlab-X och Arkitekthögskolan. Den nya museibyggnaden är omskriven som ett av världens vackraste universitetsmuseer som blev ritad av Henning Larsen Architects i ett tydligt samarbete med White.

Mycket talar för att det här museet är ett måste som måste besökas när man väl är på plats i Umeå. Efter en rad olika utmärkelse och även benämningar som att det är ett av världens vackraste universitetsmuseer så får detta absolut inte missas när man är på besök i den vackra staden Umeå.