Västerbotten

VästerbottenVästerbotten är det fina landskap som är beläget i Norrland här i Sverige. I öster gränsar Västerbotten till Bottenviken samt Kvarken, Ångermanland finns i söder och till norr gränsar landskapet till Lappland samt Norrbotten.

Det finns en rad olika aktiviteter som kan hittas på och upptäckas i det här landskapet så som cykling, fiske, forsränning, kanot, hundspann, natur, ridning, samisk kultur, skidåkning, skärgård och båtliv, snöskoter samt vandring. Ja, listan är väldigt lång och väldigt många aktiviteter kan hittas på i landskapet. Det är bara att till att och välja samt bestämma vad man själv vill göra.

Någonting som här verkligen inte får missas är själva vandringen i Kungsleden. Den här leden är cirka 450 kilometer lång och går igenom den svenska fjällvärlden, dessutom är det en av världens allra bästa vandringsleder. Det kanske låter avancerat att gå och vandra i fjällvärlden och när vandringsleden är så lång, men det är det verkligen inte. Tipset är att prova på några av de sträckorna som finns mellan Ammarnäs och Hemavan. Avståndet i de olika vandringsleden är passande för dagsturer och dessutom så behöver inte du som fjällvandrare bära på en massa proviant utan kan lämnas i övernattningsstugorna. De olika stugorna som finns på vandringsleden i Västerbotten erbjuder sovplatser i deras fem STF-stugor. Alla dessa stugorna ligger i lagom avstånd för de sex dagsetapper som det vanligtvis brukar ta att färdas genom hela sträckan.

Välj olika dagsetapper

När man vandrar i Västerbottens fjällvärld kan olika dagsetapper väljas att gå. Den ena heter Ammarnäs-Aigert som är på åtta kilometer och tar mellan 2-3 timmar att ta sig igenom. Det är den kortaste etappen som kan göras i Västerbotten och som har en ganska kraftig stigning. Den andra etappen heter Aigert-Serve som är 19 kilometer och tar mellan 5-7 timmar. Utöver dessa etapper finns även andra vandringsleder som kan tas igenom och dessa är:

  • Serve-Tärnasjö som är 14 kilometer lång och tar 4-5 timmar.
  • Tärnasjö-Syter som är 14 kilometer lång och tar 4-5 timmar.
  • Syter-Viterskalet som är 12 kilometer lång och tar 3-4 timmar.
  • Viterskalet-Hemavan som är 11 kilometer lång och tar 3 timmar.